ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ



(Στη γειτονιά της οδού Ανδρομάχης-ένα ρεπορτάζ από την Άννα Νάταρ Anna Natar Αννα Ναταρ)

Στο δεξί πεζοδρόμιο της οδού Ανδρομάχης τα καροτσάκια από τα σούπερ μάρκετ είχαν βρει δωρεάν χώρο στάθμευσης.  Στερεωμένα και κλειδωμένα κάτω από τα δέντρα του δρόμου έδειχναν να κοιμούνται, να ξεκουράζονται από τη λεία που μαζεύουν καθημερινά.  Με μια πρώτη ματιά οι «ιδιοκτήτες» τους - ίσως καλύτερα, οι «κάτοχοί» τους - δεν φαίνονταν πουθενά. Από μακριά πρόσεξα άλλο ένα καροτσάκι να προχωρά προς εμένα μαζί με τον οδηγό του φυσικά.  Η βάρδια είχε τελειώσει και ερχόταν κι εκείνος να παρκάρει.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες με έκαναν να παρατηρήσω το δρόμο.  Οι νεραντζιές έγιναν δροσερό καταφύγιο για τα καροτσάκια αυτό το παράξενα ζεστό μαγιάτικο πρωινό.  Οι «κάτοχοι» σίγουρα μένουν στις προσφυγικές κατοικίες δεξιά και αριστερά του δρόμου.  Οι περισσότερες διώροφες, παρατημένες στο χρόνο με μεγάλες πληγές.  Άραγε μένουν μόνο Πακιστανοί πια εδώ?

Δεξιά και λίγο πίσω μου πρόσεξα ένα αδιέξοδο, μια παλιά «αυλή» κρυμμένη πίσω από το ένα προσφυγικό. Ένας τενεκές με γεράνι και μια παιδική φωνούλα.  Το βλέμμα μου σηκώθηκε και ψηλά.  Ένα μπαλκονάκι φορτωμένο με γλαστρούλες.  

Γύρισα για λίγο πίσω στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής, όταν το ελληνικό κράτος έπρεπε να φιλοξενήσει άρον-άρον και όπως-όπως τους πρόσφυγες.  Κτίρια όπως αυτά της οδού Ανδρομάχης είχαν στηθεί και στην Αγία Ελεούσα, κατά μήκος της Δαβάκη και πιο κάτω στις Τζιτζιφιές.  Στα μέσα της δεκαετίας του ’20, η εξοχική Καλλιθέα πήρε άλλο ύφος και έγινε Δήμος μετά τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.


Πίσω από δύο παλιές τηλεοράσεις στη σκιερή είσοδο του ενός κτιρίου, άνοιξε δειλά μια πόρτα.  Ο τωρινός κάτοικος, κυνηγημένος κι αυτός με τη σειρά του από την ανθρώπινη αγριότητα στη χώρα του, βρήκε καταφύγιο στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο σπίτι που πριν έναν σχεδόν αιώνα βρήκαν και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ίσως είναι αυτός που έχει φυτέψει τα λουλούδια στο μπαλκόνι?

(Κυλίστε πιο κάτω τη σελίδα για να διαβάσετε περισσότερες ενημερώσεις)

3 σχόλια:

  1. Παντως μια γειτονια που νομιζω οτι κραταει απο την
    παλια προσφυγια πρεπει να ειναι η Καισαριανη μεσα στα
    στενα της,αφου αφαιρεσεις βεβαια τις καινουργιες πολυκατοικιες.
    Ακομη δεν εχει "καταληφθει" με τους νεοφερτους ασιατες
    "προσφυγες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Καισαριανή είναι γνωστή για το χρώμα της. Η Ανδρομάχης δεν είναι τόσο γνωστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια άλλη γειτονιά που είναι και πιο οικεία σε μας είναι και το Δουργούτι - ας μην το ξεχνάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή