ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Έχετε παρατηρήσει κι εσείς ιδίοις όμμασι ότι οι καφετέριες και τα «φαγάδικα» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.  Εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί κάποιος ότι αυτό είναι η «Ανάπτυξη» που περιμένουμε.  Επενδύονται κεφάλαια.  Αξιοποιούνται νεκρά ακίνητα.  Ενισχύεται η (νεανική) επιχειρηματικότητα. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι, κυρίως οι καφετέριες, έχουν σίγουρη επιτυχία, αφού γεμίζουν κάθε μέρα κάθε ώρα.  Άλλωστε σε μας τους Έλληνες περισσεύουν 4-5 ευρώ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για καφέ.  Σωστά;  Εύκολα μπορεί ο εν δυνάμει επιχειρηματίας να καταλάβει το περιθώριο κέρδους από τον καφέ.  Θα συνυπολογίσει τις εύκολες λύσεις των αδήλωτων ή ημι-αδήλωτων εργαζομένων, την καθυστέρηση στην πληρωμή των δημοτικών τελών, την απόκρυψη μέρους του τζίρου, τη ρύθμιση καταβολής φόρων, τη μη απόδοση ΦΠΑ, τη μη πληρωμή των εισφορών ΟΑΕΕ, τη δικιά του ξεκούραστη εργασία και, voila, το πετυχημένο μοντέλο επιχείρησης.

Λίγο πιο δύσκολη επένδυση είναι το snack bar – «τοστάδικο».  Εδώ ο επιχειρηματίας κουράζεται λίγο περισσότερο.  Οι πρώτες ύλες των προϊόντων του χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή με διαδικασίες και πρότυπα.  Έχει, όμως, τη δυνατότητα να το ανοίγει πρωί και να το κλείνει το απογευματάκι, όταν αραιώνει η κίνηση.  Ένας Υπεύθυνος του καταστήματος θα του ελευθερώσει αρκετές ώρες.  Να μια δουλειά με ελεύθερες ώρες.

Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση του εστιατορίου ή της ταβέρνας.  Οι Έλληνες διαθέτουμε 20-30 ευρώ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για έξοδο για φαγητό. Σωστά;

Εδώ υπάρχουν δύο ειδών επιχειρηματίες.  Αυτοί που δεν ξέρουν, αλλά νομίζουν ότι είναι εύκολη δουλειά να διατηρείς εστιατόριο.  Αγνοούν τη γραφειοκρατία ακόμα και για να το ανοίξουν, τις απαιτητικές διαδικασίες HACCP, το μεγάλο κόστος και το μικρό περιθώριο κέρδους.

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που ξέρουν.  Προσαρμόζουν τον κατάλογό τους με σύνθετες ονομασίες εδεσμάτων ή «μοριακή κουζίνα» κι έτσι μπορούν να χρεώνουν το κάθε πιάτο 20 ευρώ ή περισσότερο.  Αυτοί ποντάρουν στους πραγματικά πλούσιους – υπάρχουν ακόμα, απλά λιγόστεψαν – και στα κορόιδα.

Σε κάθε μοντέλο επιχειρηματικότητας ακολουθείται η ίδια συνταγή.  Αδήλωτοι ή ημι-αδήλωτοι εργαζόμενοι, καθυστέρηση στην πληρωμή των δημοτικών τελών, η απόκρυψη μέρους του τζίρου, η ρύθμιση καταβολής φόρων, μη απόδοση ΦΠΑ, η μη πληρωμή των εισφορών ΟΑΕΕ.

Ας αρχίσουμε να ανησυχούμε πριν είναι πολύ αργά..........




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου